Vi tænker og udvikler cirkulært.
Superwood er født ud af et ønske om at beskytte verdens bedste byggemateriale, træ. Vi er overbeviste om, at øget anvendelse af træ i byggeriet er en del af løsningen på den globale opvarmning og vi går gerne forrest.
Oplev hvad Superwood er født af, og hvad vi stræber for at opnå.
Idéen støbes
LCA & EPD
LCA & EPD
I 2002 udarbejdes den første miljømæssige produkt-deklaration, for at få et overblik over Superwood's miljømæssige aftryk. Vi har dermed haft EPD'er på vores produkter siden 2002, omend det først begynder at blive efterspurgt hos bygherrer, arkitekter og vores kunder i dag.
Som det fremgår af vores værdikæde, foregik selve imprægneringen og pakningen af varerne hos Superwood, mens resten af processen foregik hus andre aktører. Træet kunne på rejsen fra savværket til kunden have været omkring intet mindre end 7 lokationer.
EU's miljøpris
EU's miljøpris
Superwood blev født omkring ønsket om et bæredygtigt alternativ til konventionel imprægneret træ. Så det var med stor begejstring, at vi allerede tilbage i 2003 modtog EUs Miljøpris for bæredygtige processer, pga. vores unikke imprægnering. Det gav os blod på tanden og fortalte os, at projektet var rigtigt.
PEFC-certificering
PEFC-certificering
I 2007 blev vi PEFC-certificerede, hvilket indebærer at vi udelukkende købte PEFC-certificeret træ fra det nordiske granbælte. PEFC promoverer bæredygtig skovbrug gennem tredjeparts-verificering. Det indebærer at der bliver plantet mere træ, end der fældes, samtidig med at der tages hensyn til biodiversitet og lokalsamfund.
Læs mere om PEFC her
Første udkast til cirkulær strategi udarbejdes
Første udkast til cirkulær strategi udarbejdes
I 2017 udarbejdede vi første udkast til en cirkulær strategi, i samarbejde med Rethink Business og Lifestyle&DesignCluster. Her kortlagde vi de forskellige områder, hvor Superwoods produktion er med til at sætte et aftryk.
Eksempelvis byggede vi en løsning med 1000 liters tanke til vores maleanlæg, som afløser de hidtidige 18 liters metalspande.
EPD
EPD
Superwood havde været igennem en rivende udvikling på sitet og i sin værdikæde - Vi fik derfor lavet en ny EPD, for igen at blive klogere på det miljømæssige aftryk Superwoods facadebeklædning satte. Produktionen foregik på dette tidspunkt delvis i Norge og delvist i Danmark, hvor flere af processerne foregik internt hos Superwood. Vores produkter kunne på nuværende tidspunkt komme rundt på 4 lokationer i rejsen fra savværk til kunde i Norge, og 3 i Danmark og Sverige.
Produktion samles i DK
I 2019 fik vi samlet al vores produktion i Danmark. Det indebar investeringer i vores site i Ha...
Produktion samles i DK
I 2019 fik vi samlet al vores produktion i Danmark. Det indebar investeringer i vores site i Hampen, og det store payoff blev så at vi kunne styre alle processerne, herunder at garantere kvaliteten bag Verdens Bedste Bræt, inhouse. I rejsen fra savværk til kunden er vi nu nede på 2 lokationer.
Særlige indsatser
- Transport fra Danmark til Norge skæres ud af ligningen. Vi har samlet alle forarbejdningsprocesser i ét anlæg centralt i Danmark. På den måde bruger vi så lidt energi på transport som overhovedet muligt.
- Køb af strøm fra grønne energikilder
- Træflis fra høvling benyttes som energikilde til anlægget. Vi ville også have et CO2 neutralt varmeforbrug i anlægget, så vi har bygget vores eget biobrændselsanlæg. Anlægget fodres med træspåner fra produktionen, så vores procesvarme ikke trækker på eksterne kilder.
- Selv når maleanlægget rengøres, renses og genanvendes vandet.
- Vi arbejder også på at nedbringe vores emballageforbrug.
Cradle to Cradle certified®
Cradle to Cradle certified®
I 2021 tog vi beslutningen om at blive certificeret efter det internationalt anerkendte certificeringsprogram Cradle to Cradle Certified® Version 3.1. Cradle to Cradle Certified forsøger at udfordre hele tankegangen omkring brug-og-smid-væk kulturen, og inspirerer til design, affaldshåndtering og forbrug på en helt ny måde.
Certificeringen er en forpligtende rejse mod det optimale mål: Platin i alle kategorier. Hvert andet år skal vores produkter recertificeres og vi skal kunne bevise fremskridt. Arbejdet med certificeringen satte bl.a. skub i tankerne omkring håndtering af emballage, og nye former for anvendelse af vores frasorterede brædder. Vores imprægnerede brædder fik guld-certificering, mens vores imprægnerede og malede brædder fik bronze-certificering. Samtidig scorede vores umalede brædder platin både indenfor materialesundhed og water stewardship, mens vores malede brædder scorede bronze.
Med afsæt i certificeringen fik vi kortlagt den samlede CO2-udledning for produktionen i 2021, og kompenseret det resterende. Det ultimative mål er selvfølgelig at blive netto positive og derved undgå at skulle kompensere
overhovedet. Vi kompenserer den del af CO2-udledningen, som vi endnu ikke har fået afviklet i vores produktion. Det svarer til 307 tons CO2 på en årlig basis. Det har vi gjort gennem FNs frivillige program for offset, som har været mod investeringer i vind-energi. Fremadrettet vil vi investere i skov - fordi det ligger så nær kernen af vores egen forretning og levebrød.
Læs mere om at være Cradle to Cradle Certified® her
Verdensmål
Verdensmål
Vi har udvalgt Verdensmål efter devisen at arbejde med to vi er gode til, og to hvor der endnu ligger arbejde forude. På den måde tror vi på, at vi er med til at gøre en forskel.
Verdensmål 8 - Anstændige jobs og økomomisk vækst
Inden for verdensmål 8 har vi valgt at arbejde med delmål 8.4 og 8.5, og det handler for os om at skabe jobs gennem Verdens Næstbedste Bræt. Læs mere her
Verdensmål 12 - Ansvarligt forbrug og produktion
Vi arbejder med delmål 12.5 og 12.8, for at recirkulere resourcer som ellers ville være gået til spilde – gennem vores projekt Verdens Næstbedste Bræt samt samarbejde med uddannelsesinstitutioner for at opnå mere bæredygtig viden inden for vores produktion og forankre denne viden i lokalsamfundet.
Verdensmål 13 - Klimaindsats
Inden for verdensmål 13 har vi valgt at fokusere på delmål 13.3, som handler om at styrke klimatilpasningen i alt, hvad vi gør.
Verdensmål 15 - Livet på land
Ift. verdensmål 15, har vi hos Superwood valgt at fokusere på delmål 15.2, som handler om at fremme bæredygtig skovforvaltning, og det vil vi gerne bidrage til på længere sigt ved at plante rigtig meget skov. Lige nu ligger fokus dog på Finland, hvor vi sammen med vores leverandør plantede skov i 2022.
Se videoer og læs mere om vores arbejde med Verdensmålene her
EPD
EPD
Fordi vi har samlet al produktion i Danmark, og gennemført løbende optimeringer i produktionslinjen, fik vi lavet en ny EPD. Målsætningen er nu at EPD'en skal være "levende", dvs. at den viden vi har tilegnet os om Superwoods miljøaftryk, skal bruges som en ny møntfod på linje med kroner. Rent praktisk kobles CO2-aftrykket på ordrer, vores konfigurator, og i salgsmateriale i relevante sammenhænge.
Carboon footprint - nu på den enkelte facadeløsning
Verdens Næstbedste Bræt
I 2021 startede vi projektet om Verdens Næstbedste Bræt op - en ressource, der ellers ville vær...
Verdens Næstbedste Bræt
I 2021 startede vi projektet om Verdens Næstbedste Bræt op - en ressource, der ellers ville være gået til spilde, bliver i stedet upcyclet og får nyt liv. Desuden er projektet lokalt forankret omkring vores site, hvor vi gennem et samarbejde med Ikast/Brande kommune har inddraget borgere på kanten af arbejdsmarkedet til at indgå i selve sorteringsarbejdet. Vi harallerede haft flere gode hænder igennem projektet.
Brædderne fordeles i øjeblikket mellem goodwill-projekter, materialebanker og strategiske samarbejder. Læs mere om Verdens Næstbedste Bræt her
Solceller
Solceller
I slutningen af 2022 fik Superwood installeret solpaneler i Hampen. Vi forventer, at det vil dække cirka 50 % af vores årlige energiforbrug, svarende til omkring 1 megawatt og 422 tons CO2-udledning om året, som vi nu kan undgå. Selve imprægneringsprocessen
er meget energikrævende og bruger omkring 2 megawatt om året.
Solcellerne er en betydelig investering, som vi forventer vil betale sig i det lange løb. Derudover kan vi sikre, at en større del af den energi vi forbruger, stammer fra vedvarende kilder, på linje med vores biobrændstofanlæg. Investeringen er tæt forbundet med vores arbejde med FN's Verdensmål nr. 7, og delmål 7.2., som indebærer, at øge forsyningen af vedvarende energi til det globale energimix.
Sustainability Rapport
Sustainability Rapport
En måde at arbejde med miljø-forhold på, er at kortlægge en virksomhedens klimaaftryk.
I 2022 begyndte vi derfor begyndt at kortlægge de nøgletal, der skulle indgå i ESG-rapporteringen i 2023.
Det indebærer bl.a. at vi fremadrettet skal kortlægge og rapportere på vores Scope 1, 2 og 3.
Siden 2002 har vi løbende kortlagt produkternes CO2-aftryk, og nu er turen også kommet til emissionerne fra selve produktionen og de omkringliggende aktiviteter såsom transport til og fra sitet. Hele ideen med at kortlægge og dokumentere data fra vores produktion og de omkringliggende aktiviteter, er at kunne sætte ambitiøse mål, og sikre at vi lever op til disse.
Læs vores Sustainability Rapport fra 2023 her
Verdensmål #7
Verdensmål #7
I 2022 arbejdede vi med Verdensmål 8,12, 13 og 15. Nogle af dem fortsatte vi arbejdet med i 2023, hvorimod vi anser vores arbejde med Verdensmål 13 som afsluttet. For fortsat at udfordre os selv, og blive ved med at bidrage positivt til bæredygtig udvikling, begyndte vi at arbejde med Verdensmål #7.
Her arbejder vi særligt med Verdensmål 7.2, som handler om at øge andelen af vedvarende energi i det globale energimix. Det hænger rigtig godt sammen med, at vi har fået solceller på vores tage her i Hampen, og forventer at de vil kunne dække omkring 50% af vores energiforbrug fra 2023. Desuden kigger vi på at implementere målere de steder i vores produktion, hvor det giver bedst mening, så vi kan bruge vores energi smart, og på de rigtige måder.
Cradle to Cradle Certified® Re-certificering
Cradle to Cradle Certified® Re-certificering
I november 2023 modtog vi vores nye certifikater i overensstemmelse med Version 4.0 af den Internationalt anerkendte Cradle to Cradle Certified® Products Standard. Efter den seneste re-certificering er vores gennemimprægnerede og overfladebehandlede produkter blevet opgraderet til Silver på grund af implementeringen af nye, optimerede overfladebehandlinger. De gennemimprægnerede produkter opretholder deres Gold-status; dog kunne Platin ikke opretholdes i kategorien for Material Health på grund af skrappere krav i Version 4.0. Kravene på hvert niveau er steget betydeligt, hvilket gør det mere udfordrende at avancere til det næste niveau. Derfor er vi mere end tilfredse med resultatet.
Design for re-assembly
Design for re-assembly
Som en del af vores strategi mod at blive mere cirkulære, arbejder vi på at designe facader, som nemt kan pilles ned igen, uden at skulle ødelægges. På den måde kan facaden udskiftes nemt, og genanvendes andre steder eller i andre formater. En del af den rejse handler også om at udvikle ophæng, så facaden nemt kan monteres og gøre mindst muligt skade på træet.
Azolfri produktion
Folkeskov
Folkeskov
Vi vil skabe en folkeskov, til glæde for lokalsamfund og naturen. Ny skov tilgængelig og til glæde for alle. Ny skov, der udmærker sig ved at være en eminent måde at indfange og lagre CO2 fra atmosfæren, samtidig med at vi sikrer rekreative områder til kommende generationer.
Maj 2022 - Pilotprojekt i Finland
Det første tiltag og pilotprojekt er allerede sat igang i Finland i samarbejde med vores leverandør Versowood. Vi fortsætter udviklingen frem mod 2030, hvor planen er, at kunne fortælle omverdenen, at det godt kan lade sig gøre at bygge en klimapositiv overskudsgivende kommerciel træproduktion.
Klimapositive
Klimapositive
Vi vil i fremtiden ikke bare være Co2-neutrale. Vi vil være “klima-positive” – det vil sige, at vi rent faktisk vil optage mere Co2 fra atmosfæren, end vi udleder.